Som en del av byjubileet i 2025 har Stavanger sikret seg retten til å holde Fjordsteam 2025.
Det er 8 år siden vi hadde arrangementet her i byen. Under kulturbyåret i 2008 hadde Fjordsteam ca 100.000 besøkende og var det mest besøkte arrangementet.
Nå er vi klar igjen, med et enda større utvalg av flytende og rullende kulturminner, til dette som er Norges største samling av samferdselshistorie.
Tilbakemeldingene fra tidligere Fjordsteam er strålende, og det hviler et stort ansvar for helst å overgå det vi har fått til tidligere. Siden sist har vi flere nyrestaurerte skip, og vi satser spesielt på å besøke Stavangers nyere kommunedeler. Nå skal vi anløpe både Rennesøy og Finnøy, for å gjenskape litt av stemninger fra gamle dager da «dampen» kom til kai med varer, ferdafolk og «bysladder»


Denne gangen vil vi spesielt trekke frem noe av byens stolte sjøfartshistorie. Da levde byen for en stor del av sjøfarten og alt den medførte av aktivitet. Det spente fra bygging av og utrustning av seilskuter og dampskip, til rederienes drift av disse og det som var den viktigste arbeidsplassen; nykonfirmerte gutter dro til sjøs og kom hjem som fullvoksne menn. Dette var før olje og hermetikk, da byen hadde syv verft som bygget over 300 seilskuter, og der den flotteste i Skandinavia i 1878 ble bygget på Kjerringholmen. Det var selveste «Imperator» – som betyr «Keiseren».
Nå bygger vi en stor og flott modell av fullriggeren «Imperator». Den blir 3,5 meter lang og skal være ferdig til byjubileet. Den skal være et symbol og bidra til å fortelle noe av byens sjøfartshistorie. Sammen med en spesiallaget utstilling og filmdokumentasjon skal denne modellen være et viktig element når byens sjøfartshistorie skal formidles til publikum. Masseoppslutning om Fjordsteam i vestlandsbyene Stavanger og Bergen. Av andre nye innslag vil en rekke av de besøkende fartøyene bidra med egne program, bl.a. dampskipet «Hestmanden». Det eneste gjenværende lasteskipet som gikk i konvoifart og overlevde begge verdenskriger. Skipet har utstillinger og filmfremvisning fra livet ombord under konvoiene, som alle kan ha godt å bli minnet om. Også vår lokale «Fremad II» er nylig restaurert for nær 50 millioner for å videreføre en del av fiskerihistorien, med underholdende fortelling fra sitt over 100 år lange liv med bl.a. brislingfiske til byens mange hermetikkfabrikker.

Selvfølgelig skal vi også denne gang friste med den populære konvoituren, der båtene forlater byen samtidig, fulle av begeistrede passasjerer og deltakere. På denne måten får vi gjenopplivet litt av stemningen fra gamle dager, med dusinvis av fjordabåter som dro innover i Ryfylke. Vi får besøk av små dampbåter som går gratisturer i havnebassenget. Langs kaiene demonstrerer håndverkere og utstillere sjeldne håndverk, for både barn og voksne. Alt i alt gjentar vi suksessen fra tidligere og sper
på med mye nytt.
Stadig strengere krav til arrangementer gir store ekstrakostnader, bl.a. fordi mange formaliteter forutsetter kompetanse som vanlige dugnadsmennesker ikke har. Våre budsjetter har ikke holdt tritt med den generelle kostnadsøkningen i samfunnet. Uten betydelige offentlige tilskudd er det dessverre ikke mulig å arrangere ideelle, dugnadsbaserte arrangement som Fjordsteam i fremtiden.
En annen og mindre synlig side av Fjordsteam, er det som skjer mellom de fire dager lange festivalene
hvert fjerde år. Foruten å glede publikum i fire dager, gir det vår bevegelse anledning til å vise og bruke våre åpne og inkluderende miljøer. Vi skaper engasjement og gjennom rekruttering, bidrar vi til å forebygge utenforskap. Vi inviterer til deltagelse i et miljø som tar hånd om meningsfylte og viktige Vi vil gjenta suksessen da 100 000 gjester besøkte Fjordsteam over 4 dager under kulturbyåret.
samfunnsoppgaver knyttet til kulturarv og kulturvern. I denne prosessen oppstår kulturelle nettverk og livslange sosiale relasjoner. For nye borgere gir dette både verdifull innsikt i vår kultur og åpner for utveksling av immateriell kultur og forståelse. (Som et ganske lite eksempel kan nevnes at en av ungdommene på Engøyholmen kystkultursenter i disse dager fullfører fagprøven, ved å bygge en tradisjonell vestnorsk gavlbåt som skal sendes til en utstilling i Portugal for å vise den tradisjonelle
byggeteknikken).
Vi søker om et betydelig beløp, men det gir et arrangement på høyde med de største som har vært i byen – til en betydelig lavere kostnad! Det ligger en formidabel dugnadsinnsats bak Fjordsteam. Basert på Fjordsteam Stavanger 2017, anslås en frivillig dugnadsinnsats på mer enn 20.000 timer. Vi har tradisjon for å levere, og all omtale bekrefter dette.
Fjordsteam 2025 består stort sett av de samme ressursene som tidligere har vært engasjert, og som hver gang har halt prosjektet i land. Disse er nå engasjert i Stavanger Veteranbåthavn som er den formelle arrangøren. Til nå har vi kontaktet en rekke utstillere og fartøyer på sjø og land – og samtlige har svart positivt på å delta i den kommende festival. Dette gjelder heldigvis også mange av våre viktigste sponsorer.